Darts is natuurlijk leuk om te doen en om naar te kijken op tv. Je gooit met dartpijltjes naar het dartbord en probeert o0m als eerst je 501 punten weg te spelen. Dit is natuurlijk leuk om te doen met je vrienden, maar als je echt goed bent kun je er veel geld mee verdienen zoals Phil Taylor. Een leuk spel dus, maar waar komt darts eigenlijk vandaan? En hoe speelden ze vroeger darts.

Het ontstaan van darts

Hoe het spel darts precies is ontstaan is niet bekend, maar het is wel bekend dat de ridders van vroeger in de winter met pijltjes en speren gooiden. In het begin deden ze dit op de onderkant van wijnvaten tegen verveling. Later werd er met pijltjes op de een doorgezaagde boomstam gegooid. De jaarringen van de boom werden dan voor de puntentelling gebruikt. Darts zoals wij het spel nu kennen is van rond 1900. Toen bedacht een timmerman uit Lancashire de nummering op het dartbord. Mensen denken vaak dat de nummering op een dartbord zonder logica is bedacht, maar in tegendeel. Door de nummering zoals wij hem kennen bij darts gaat het spel niet om geluk maar om behendigheid.

Darts van nu

Natuurlijk is er wel wat veranderd vanaf de ridders. Nu gebruiken we bij darts een dartbord van sisal, dit materiaal zorgt ervoor dat de gaatjes die je tijdens een potje darts maakt weer dicht gaan. Ook de pijltjes zijn natuurlijk verbeterd en er zijn verschillende soorten pijltjes. Inmiddels hebben we ook allerlei officiële spelregels voor darts die ze vroeger niet hadden. Deze zijn in 1924 opgesteld door de National Darts Association. Ook zijn er eind 1900 twee verschillende dartsbonden opgericht. Deze bonden organiseren verschillende darts kampioensschappen waarbij je geld kan verdienen deze bonden zijn de British Darst Organistaion (BDO) en de Professional Darts Council (PDC). Maar zelf een potje darts spelen met je vrienden is natuurlijk net zo leuk.

    16-11-2016 00:00