Informatie en adviespagina van darts-zaak.nl

 
 

1. Over darten

1.1 Geschiedenis

Darten is een eeuwenoud spel maar waar het exact vandaan komt is niet bekend. Het gerucht gaat dat de sport begonnen is in tijden dat soldaten tussen de gevechten door als tijdverdrijf wedstrijden hielden met het gooien van puntige voorwerpen op bijvoorbeeld omgekeerde tonnen of boomstammen met daarop puntentellingen. Naarmate het spel zich ontwikkelde begonnen rijke lui ook interesse te tonen en is het uitgegroeid tot een sport.

1.2 Accessoires

Het bord

Het dartbord bestaat uit een ronde vezelplaat van ongeveer 18 millimeter dik. Hierop zijn sisalvezelborsteltjes geperst en gelijmd. Om het bord zit een metalen band. Verder is het dartbord uitgerust met een vakindeling door middel van verschillende kleuren. Hierop wordt er een metalen web bevestigd dat diezelfde vakindeling heeft. Zo zijn de vakken goed te onderscheiden en is er geen discussie over in welk vak de pijl is gegooid. Op de buitenkant van het bord worden nummers gezet voor de puntentelling.

De baan

Voor een officiële wedstrijdbaan is er een minimale ruimte van drie meter hoog, drie meter breed en vier meter lang nodig. De bullseye (de roos in het midden van het bord) van het dartbord moet op een hoogte van 1,73 meter hangen. De afstand van de werplijn tot het bord moet 2,37 meter zijn. Er is een mogelijkheid om nog een scorebord boven of naast het dartbord te hangen. Verder moet er voldoende licht aanwezig zijn zodat je het goed kan zien.

De dartpijlen

De darts zijn de pijlen waarmee je op het dartbord gooit. Een dartpijl bestaat uit verschillende onderdelen. Ik beschrijf ze hieronder:

Barrel: de barrel is het deel dat je vasthoudt en bepaald. het gewicht van de pijl. De barrel verschilt in lengte, dikte, veel grip of juist glad.
Punt: de punt is meestal van metaal en zit vast aan de barrel. Bij een soft-tip is de punt van plastic.
Flight: de flight stabiliseert de pijl en zorgt voor balans. Ook deze verschillend in lengte en breedte. Een flight heeft meestal vier vleugels maar ze zijn er ook met drie vleugels.
Shaft: de shaft is het onderdeel tussen de barrel en de flight. Deze kan op de pijl word geschroefd of gedrukt. De lengte hiervan kan variëren.

Afbeelding van uitleg van de dartpijl

Een kabinet

Een kabinet is multifunctioneel. Het dient als een soort kast voor het dartbord. Als het bord niet gebruikt wordt kan u het kabinet dichtklappen. Afhankelijk van het model zitten er ook nog twee scoreborden in, deze hoeft u dus niet meer los aan te schaffen. Ook voorkomt u dat dartpijlen die mis gegooid worden in de muur belanden. 

Een surround

Een surround is een must have voor de beginnende darter. Het is een ronde band die om de dartbord te bevestigen is. Dit zorgt ervoor dat de pijlen die mis gegooid worden niet meteen in de muur belanden. Surrounds zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

Wallets

Om uw darts en accessoires in goede staat te houden is een wallet een vereiste. Een dart-wallet heb je in verschillende soorten en maten. Om uw darts van maximale bescherming te voorzien raden we een wallet aan die hersluitbaar is en voorzien van EVA. EVA is foam dat ook wordt gebruikt bij de opbergkoffers van video- en fotocamera's. De pijlen en accessoires kunnen dus nooit van hun plek af, dit voorkomt krassen en andere soorten beschadigingen.

Afbeelding van verschillende dart onderdelen

1.3 Wat heeft u nodig

Hier leest u wat u nodig heeft om te kunnen darten.

Flocked, sisal of elektronisch dartbord

Een sisal dartbord is de beste kwaliteit, dit type dartbord wordt altijd gebruikt bij de grotere toernooien zoals bij de Lakeside en is gemaakt om lang mee te gaan. Een flocked dartbord daarentegen is gemaakt van papier en een mindere kwaliteit dan sisal. Echter is flocked goedkoper om te produceren en is daarom ook een stuk goedkoper. Als laatste hebben we het elektrische dartbord, deze is vooral geschikt voor kinderen omdat de dartpijlen geen scherpe punt hebben en er is een mogelijkheid om tegen de computer te spelen.

Steeltip of softtip dartpijl

Voor een flocked en sisal dartbord heeft u een steeltip dartpijl nodig. Deze dartpijlen hebben een scherpere punt en blijven dus beter in het dartbord zitten. Dit voorkomt dat de pijl er uit valt en dat u punten misloopt. Een softtip dartpijl wordt gebruikt voor elektrische dartborden. Zoals de naam het al zegt, hij heeft geen scherpe punt. Daarom raden wij voor de kleine kinderen ook een elektronisch dartbord aan.

Surround of kabinet

Een surround is gewoon wat het is; bescherming voor uw muur zodat mis gegooide pijlen niet direct in de muur belanden. Eigenlijk is een kabinet de luxe versie van een surround. Echter bevestigd u de kabinet niet om het bord maar u plaatst het bord in het kabinet. Afhankelijk van het model kan een kabinet scoreborden bevatten en zelfs een houder voor uw pijlen waar u uw darts in kan hangen als u niet aan het darten bent.

1.4 De puntentelling

Afbeelding van puntentelling

5. Hoe gooi ik een dart

Afbeelding van uitleg over darten

<< Terug naar de visuele versie
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Bel ons op: 050 2011108,
of gebruik ons contactformulier

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)